Homemade volkoren bagels

Homemade bagels! stonden al een tijdje op mijn to do lijstje. Leuke broodjes met een gat erin. Behalve de vorm is er nog iets anders dat bagels bijzonder maakt. Je kookt het deeg namelijk voordat het de oven in gaat. Ja echt! Daardoor zijn de boordjes lekker compact en zacht.

Het recept

475 volkoren meel

2 theelepelszout

260 ml water + 60 ml lauw warm water

7 gram droge gisteren

3 eetlepels suiker

1 ei

Wat moet je doen

  • Strooi de gist in 60 ml lauw water eqn een theelepel suiker laat 10 minuten opstaan.
  • Meng de droge ingrediënten volkorenmeel, zout, en 1 eetlepel suiker in een grote kom.

Indien je een keukenmachine met een deeghaak hebt: voeg het overige water en vervolgens de droge ingrediënten toe aan de keukenmachine. Zet de keukenmachine aan tot het deeg goed gekneed is.

  • In mijn geval, geen keukenmachine, ben  zo aan het werk gegaan: voeg het overige water en vervolgens de droge ingrediënten toe in een grote kom. Kneed het deeg zo’n 15 minuten tot een bal.
  • Als het deeg droog is voeg 1 eetlepel water toe.
  • Plaats de bal deeg in een grote kom en dek af met een theedoek.
  • Laat 1 tot 1 ½ uur rusten op een warme plaats.
  • Verdeel het deeg in 9 gelijke ballen. Mijne waren elk ongeveer 104 gram. Maak met je duim een gat in het midden en rol vervolgens met je handen de opening naar buiten om het deeg weer glad te maken.
  • Plaats de bagels op een bakplaat met bakpapier.
  • Dek opnieuw af met plasticfolie en laat 20 minuten rusten op een warme plek.
  • Breng een grote pan met zo’n 3 liter water en 2 eetlepels suiker aan de kook en dompel de bagels 3 tegelijk 90 seconden aan elke zijde. Leg steeds terug op het bakpapier.
  • Klop het ei los en bestrijk de bovenkant van elke bagel met ei en strooi er eventueel wat zaadjes over.
  • Bak de bagels 15 minuten op 215ºC.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *