4 vragen over de Ramadan

Wat wordt onder vasten verstaan?

In de uren dat wordt gevast, ziet men af van eten, drinken, roken en geslachtsgemeenschap. Daarnaast zijn vloeken, liegen, schelden en kwaadspreken tijdens de ramadan extra kwalijk.

Waarom wordt er tijdens de ramadan gevast?

Het vasten tijdens de ramadan behoort tot de vijf zuilen – de vijf verplichtingen voor iedere vrome moslim – van de islam. De islam leert dat vasten de mens leert zichzelf te bedwingen. Het versterkt discipline, uithoudingsvermogen en zelfbeheersing en leert begeerten en lusten te beheersen: vasten biedt de gelovige zodoende ook de mogelijkheid om aan de zwakheden in zijn karakter te werken. Verder zuivert vasten de ziel en vergroot het het inlevingsvermogen in de armen, de saamhorigheid en de liefde voor God. Het vasten tijdens de ramadan duurt van zonsopgang tot zonsondergang.

Wie doen mee aan de ramadan?

Vasten tijdens de ramadan is verplicht voor iedere volwassen moslim die geestelijk en lichamelijk gezond is. Een meisje is volwassen als zij haar eerste menstruatie heeft gehad, een jongen is dat na zijn eerste zaadlozing. De verplichting geldt niet voor zieken, zwangere vrouwen, vrouwen in hun menstruatie, militairen in oorlogstijd, reizigers en mensen voor wie vasten de gezondheid zou bedreigen dan wel het herstel na ziekte zou vertragen. Overigens mogen moslims die zijn vrijgesteld hun vastenverplichting later in het jaar alsnog voortzetten of inhalen, dit wordt in meer of mindere mate ook aangemoedigd.

Wat is de betekenis van iftar?

Voor zonsopgang en na zonsondergang mogen moslims eten. De ochtendmaaltijd heet shor of sohor, de avondmaaltijd heet iftar. Vaak wordt iftar met familie en vrienden gezamenlijk gedaan – een uiting van de onderlinge saamhorigheid.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *