De gastvrijheid

Een maaltijd nuttigen is voor de Marokkanen een sociale belevenis. Gastvrijheid staat dan ook centraal binnen de Marokkaanse cultuur. Meestal voorziet de vrouw elke dag wat extra eten voor een mogelijke gast, die zonder problemen mag bijschuiven aan tafel. Zowel onverwachte als onbekende gasten worden in de watten gelegd.

Aan tafel

Marokkanen maken geen gebruik van bestek. Ze eten met hun rechterhand, aangezien de linkerhand als onrein wordt beschouwd. Meestal word er brood bij de tajines gegeten, de Marokkanen gebruiken maar drie vingers om het eten op te scheppen. Het brood word gebruikt om mee te scheppen in de pan. Voor de maaltijd worden de handen ritueel gewassen met oranjebloesemwater. Kijk niet gek op als er slechts één groot bord op tafel komt te staan. In Marokko eten ze met zijn allen van hetzelfde bord. Iedereen heeft zijn eigen ‘hoekje’ op het bord. De lage, ronde tafel (Teyfoer) neemt een centrale plaats in de woonkamer in. Alle familieleden en genodigden zitten op poefjes rond de tafel. In sommige streken in Marokko eten de mannen en vrouwen apart.

Je vingers aflikken na het nuttigen van de maaltijd is er allesbehalve onbeleefd, het maakt zelfs deel uit van de islamitische etiquette. Dus je vieze handen nog een keer wassen!

Bismillah en Hamdullah

Bismillah- zeg je voor aan het begin van de maaltijd, betekent zo goed als; smakelijk eten en je bedankt god uit je dankbaarheid dat je weer een goede maaltijd krijgt. Hamdullah zeg je aan het einde van de maaltijd. Je bedankt god dan dat je goed en lekker hebt mogen eten.

Vind je zulke artikelen over de Marokkaanse cultuur leuk? Zal ik hiermee doorgaan? Ik zou het erg leuk vinden om je mening te horen

De foto’s komen van internet.. not mine!